Algemeen
Op het gebied van energie en klimaat wordt gewerkt met de Nota Energie en Klimaat Vught 2022-2030. In deze paragraaf wordt de stand van zaken uiteengezet van de concrete acties die in het uitvoeringsplan 2025 van de Nota zijn opgenomen.
Beleid grootschalige energie opwek
In 2025 start de ontwikkeling om de grootschalige opwek opgave tot en met 2030 te vervullen. Eind 2025 wordt de tender opengesteld.
Bij het realiseren van de opgave wordt daarnaast ingezet op de ambitie om zoveel mogelijk zonnepanelen op grote daken te leggen. Met MKB Vught worden gesprekken gevoerd met dak -eigenaren, om naar mogelijkheden te kijken om hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Bij de ontwikkeling en exploitatie van grootschalige energie opwek, wordt gestreefd naar zoveel mogelijk lokaal eigendom.
Warmte Transitievisie
De uitvoeringsplannen Loyola e.o. en Helvoirt worden uitgevoerd. Ook werken we verder aan het opstellen van de uitvoeringsplannen voor Cromvoirt en de Vughtse Hoeven. Hiervoor voeren we gesprekken met de energiecoöperaties, woningcorporaties en bewoners. Verder gaan we aan de slag met het Warmte programma. Het Warmte programma is een vervolg op de transitievisie warmte, waarin beschreven wordt in welke gebieden we de komende 10 jaar aan de slag gaan en wat de aanpak voor die gebieden is.
Gemeentelijke gebouwen De Ketting 1A en Lidwinastraat 12 C worden verduurzaamd, naar verwachting begin van het jaar. Hierna wordt door de bouwteams direct gestart met de onderzoeksfase van de volgende 4 gebouwen: Kettingweg 7A-B-C, Astorias 42, Martinilaan 8, Theresialaan 32. De engineeringsfase en realisatie wordt naar verwachting afgerond aan het einde van het jaar. Voor de tweede groep van 4 gebouwen is de verwachting dat de engineering in 2025 start en dat de realisatie in 2026 plaatsvindt.
Uit het NIP (Nationaal Isolatie Programma) is de LAI (Lokale Aanpak Isolatie) opgezet. Deze voeren we uit met lokale partijen, ons eigen energieloket en de regio gemeenten.
Om dit mogelijk te maken, stellen we een wettelijk verplicht Soorten Management Plan (SMP) op, zodat we op een natuurvriendelijke manier verder kunnen werken aan onze verduurzamingsopgaven.
Klimaatadaptatie
Het aantal bomen in de gemeente wordt vergroot. Dat is het gevolg van de moties ‘Meer bomen in de openbare ruimte’ en ‘Boomaanplant in het buitengebied’. De motie 'Meer bomen in de openbare ruimte' versnelt de actie om zoveel mogelijk nieuwe bomen te planten. Tevens onderzoeken we of met de in de motie gevraagde middelen ook ingezet kunnen worden voor de aanplant van struwelen. Voor uitvoering van de motie voor meer bomen in het buitengebied zijn vijf mogelijke locaties voor de realisatie van bomenaanplant. Verder gaan we aan de slag met de acties omschreven in de Groenvisie en het omvormen naar een klimaatadaptieve wijze van het beheren van het openbaar groen. Voor 3 van de 5 genoemde locaties starten we met de boomaanplant in het buitengebied. In de Groenvisie is o.a. opgenomen dat er een nieuwe Nota Biodiversiteit komt met onder meer een uitvoeringsprogramma (UP).
Energie- en klimaat loket
Inwoners kunnen naast het digitale energieloket ook terecht bij het fysieke energie- en klimaatloket aan het Moleneindplein. Hier kunnen zij terecht voor vragen en ondersteuning met betrekking tot energiebesparing en het vergroenen van hun tuin en (woon)perceel. Bedrijven kunnen op dit moment terecht bij het zakelijk digitale energieloket voor advies over energiebesparing, subsidies, leningen en leveranciers voor producten of diensten om hun bedrijfspand te verbouwen. Daarnaast kunnen bedrijven terecht bij het energieloket voor energieadvies gesprekken over de verduurzaming van hun bedrijf.
Losse activiteiten
Naast dat er themagericht wordt gewerkt, zijn er ook projecten en andere activiteiten waarmee we bijdragen aan doelstellingen uit het coalitieakkoord. Zo kunnen de energiecoöperaties elk jaar subsidie aanvragen om de bedrijfsvoering voort te zetten en om inwoners te helpen met energiebesparing. De gemeente werkt samen met lokale initiatieven om eens per jaar een groter evenement rondom duurzaamheid te realiseren. Ook kunnen bewoners en bedrijven leningen aanvragen om hun woningen en vastgoed te verduurzamen.